SuomeksiPå svenska
🛒
KauppaVastauksiaYhteyttäMaksuHaku sisään
KauppaVastauksiaYhteyttäMaksuHaku sisään
Tässä ohjeessa tutustutte hyvin trendikkään ja yksinkertaiseen kaavainteknikkaan. Vaikka ne, jotka ovat nähneet tuloksia, ovat sitä mieltä, että tämä työ vaati mestarin taitoa. Tämä ei ole niin, katsokaa!

Tätä teknikkaa sanotaan ”kohokaavaimeksi”. Tuloksena, on kuva, joka on tehty koholla, muttei maalilla. Kohokuvia tehdään kaavaimella helpommin, kun tavalliset kaavaimella tehdyt maalikuvat.

Työn suorittamiseen tarvitaan kaavainta, joka on valmistettu erikoisesta muovista (tavallinen muovi ei kelpa), spray-liimaa ja tavallista kipsiä, jota käytetään maalin sijasta. Kipsi voi olla sekä kallista venetsiälaista kipsiä, sekä halpaa tavallista kipsiä. Ei ole pakko käyttää koriste kipsiä, ratkaisevana kohtana on se, että kipsi olisi riittävästi laaduksta, tarvittavan tiheä niin kuin pehmeä jäätelö tai smetana. Mutta keskustella tästä on pikkusen ylimääräistä, koska melkein kaikki kipsit ovat just sellaisia. Kipsin väri ja rakenne on valitettava jokaisen omien etusijojen mukaisesti.
Tehtäkseen kohokuvaa pensseleiden sijasta käytetään tavallisija lastoja, ne ovat ohuiden pikkujen lapioiden näköisiä, niitä käytetään aina, kuin työ koskee kipsiä. Tarvitaan kahta lastoa, toista käytetään palettina.

Työpintana on maalattu seinä, mutta kohokuvia tarvittaessa saa tehdä minne vaan, myöskin katolle. Kitti on riittävän tiheä eikä tippu alas.

Askel 1. Levitetään spray-liimaa kaavaimen sisäpuolelle. Jos kyseessä on kohokuvakaavain, niin kovasti suositellaan nimen omaan spray-liima. Kohokuvien teknikka vaati että kaavain oli hyvästi kiinni seinään, sekä siitä, että tarvittaessa se helposti menisi irti!
Askel 2. Laitetaan kaavaimen seinään. Nyt teemme pari askelta taaksepäin tarkistakseen onko kaavain oikella paikalla, onko kaikki niin, miten tarvitaan.
Askel 3. Rauhallisesti ja rohkeasti, laitetaan kipsiä kaavaimen päälle, niin että tuloksena olisi tasa kerros. Ei ole mitään kiirettä, koska joka tapauksessa työ sujuu hyvin nopeasti, paljon nopeammin, jos käyttäisimme tavallista maalia. Sen on samaa, kuin laittaminen voita leivän päälle.
Askel 4. Heti sen jälkeen kun kipsi on laitettu kaavaimen päälle, poistetaan kaavaimen seinästä. Rohkeasti ja reipasti poistetaan sabluunoiden seinästä, pitäen sitä jostain kulmasta.
Minuutin kuluttua kohokuva on valmista. Nyt pitäisi pestä kipsi kaavaimesta, ennen kun se on kuivannut.

Sabluunoiden avulla seinään tehty kohokuva voi olla minkä tahansa: se voi olla kuvio, kuva, friisi tai tapetti. Sama kaavainkuva saa tehdä monilla tavoilla. Olemme näyttäneet teille yksinkertaisemman keinon. Mutta parilla käsiliikkeellä voi vaihta kuva kokonaan!

Jos halutaan että kohokuva olisi isompi (kookkaampi).

Ei ole mitään yksinkertaisempaa. Tässä tapauksessa oikeana päätöksenä on ilmeisin päätös. Laitetaan enemmän kipsiä! Tosi paksulla kerroksella!

Jos kuvaan tarvitaan rakenetta.

Tämäkin on hyvin yksinkertaista. Koristellinen kipsi kuivuu melkein kolme tuntia, näin olleen on riittävästi aikaa ottamaan kovan maalaripensselin (esimerkiksi) ja sen avulla tehdä kipsin pinnalle rakennetta. Esimerkiksi, tällä tavalla saa tehdä siipien kuvan.

Humatka: kun kaavain on poistettu kohokuvan reunoille ilmestyy niin sanottuja kipsi ”silmäripsejä”. Alkää hätäilkä – tämä on ihan tavallista. Vaikka ne ”silmäripset” olisivat tosi isoja (se sattuu vältämättä jos olete paksua kohokuvaa tekemässä), niistä ei jaa edes jälkeäkään. Kaikki on hyvin yksinkertaista – odottakaa kunnes kipsi kuivuu (kolme tuntia) ja sitten hienolla hiekkapaperilla poistakaa yllä mainitut ”silmäripset”. Nyt kuva näyttää hienolta!

Pikku neuvo niille, jotka haluaisi tehdä friisejä kohokuvilla:

Sen takia että kipsi kuivuu kauvan, ei onnistu tehdä friisejä niin, kun tavallisesti, toistaen kuvat toinen toisen jälkeen. On paljon parempi toimia niin, kuin on näytetty kuvalla. Ensiksi merkataan kääntämiskohdat (merkit on osoitettu vihreillä nuoleilla). Sen jälkeen maalataan kääntymiskohdat (ENSIN EPÄPARILLISET). Kuin koko friisi on valmista taas palataan alkuun ja maalataan parilliset kääntymiskohdat. Siinä kaikki. Tämä menetelmä ei hidasta töitä eikä laatu käärsii.

Ja nyt, lopuksi, muutama käytällistä neuvoa kohokaavainten tilamiseen:

Kohokaavaimia valmistetaan erikoisesta muovista, sen takia tavaran tilauslomakkeessa on erikoinen auko, johon on laitettava ruuksi, osoitakseen meille, että kyseessä on kohokaavain (3D, hinta +20%).

Sekä ostokorista, että vahvistuskirjeestä näkyy, että kyseessä on kohokaavain. Kaavaimen koon tai nimen lähellä tulee olemaan vastaava ilmoitus. Sen lisäksi kohokaavaimen hinta eroa tavallisen kaavaimen hinnasta. Onkin positiivisiä uutisia: kohokaavaimen avulla saa tehdä kohokuvien lisäksi tavallisiakin kuvia tavallisella maalilla. Ei tarvita osta kahta samanlaista kaavainta!

Tilaka, maalaka ja nauttika tuloksia! Voi olla tällä hetkellä Te ette usko, että kaikki on tosi yksinkertaista – ÄLKÄÄ KERTOKAA TÄSTÄ KENELLEKÄÄN! Näyttäkä oman työn tuloksia ystävillenne kertoen satuja sisustusarkkitehdin monipäivisestä työstä.


© 2006-2024 Suunnittelu: Natali M.
Koodauksen: Aleks K.; Sisältöä: Konsta A.