SuomeksiPå svenska
🛒
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in
ButikFrågorKontakta ossBeställningSök Logga in

Reliefdekor på väggen

Använd 3D schablon för att skapa volym effekter! Vid beställningen får man välja scablonmaterial mellan två olika alternativ: ”en vanlig” schablon, eller ”3D”. Här beskrivs hur du gör detta val.
”3D” schablon är gjörd av specialplast i tjockare kvalite än ”vanlig” schablon. ”3D” shabloner används:
  • för att få volym effekt: en bild/ ett mönster med reljef struktur (gips medel ska användas istället för färgen);
  • visst, ”3D” får användas också vid vanliga schablonmålnings teknik får att måla med färgen;
  • för kommersiella ändamål, t.ex. märkning av förpackningar - 3D-stencilen är mer hållbar när den används tillsammans med färg.

För volymetrisk effekt behöver vi ”3D” schablon, spray-lim och gips medel som används istället av färgen. Gips medel finns i flertals olika kvalite, och färger, för att få olika vesioner av reljef struktur. Vi säljer inte aerosollim, eftersom det är förbjudet att transportera det. Men du kan lätt köpa det lokalt - det måste vara en "tillfällig" eller "omplacerbar" limspray, som ofta beskrivs som "spraylim för stencils". Skicka e-post till oss för råd om du inte kan hitta det i lokala butiker.

3D-schabloner kostar mer än vanliga men kan användas både med gips och färg. Stencilens tjocklek spelar ingen roll, eftersom den viktiga egenskapen är plastens hårdhet. Med 3D-stencil kan du göra reliefer med olika höjd - beroende på vilket lager du ska applicera. Men om du vill veta - tjockleken är de 190 mikronerna.

Steg 1. Limspray Applicera en tunn mängd limspray på stencilens baksida. Om motivet inte är komplicerat kan du inte använda någon spray alls och fästa schablonen på platsen med hjälp av papperstape.
Steg 2. Placera på väggen. Den självhäftande sprayen får inte "klistra" stencilen på väggen. Syftet är bara att hålla stencilen på platsen och förhindra att den faller ner. Ta några steg från väggen för att vara säker på att du placerat stencilen på rätt plats och i rätt vinkel.
Steg 3. Applicera gipset. Med det verktyg du föredrar - till exempel med en enkel målarspatel - applicerar du gipset på stencilen. Tjockleken på detta lager kommer att vara höjden på din framtida relief. Se informationen på burken med gips om högsta möjliga tjocklek på skiktet.
Steg 4. Ta bort schablon. Ta bort stencilen från väggen omedelbart efter appliceringen utan att vänta på att gipset ska torka. Som en kniv i smör kommer stencilens hårda plast att skära ut överflödig gips från väggen och endast de delar av mönstret kommer att finnas kvar på ytan.
Beroende på vilken typ av gips det är fråga om, kan vissa defekter, t.ex. kilar, finnas kvar i kanterna på de fasta områdena. Det är normalt och du måste vänta tills putsen torkar. Därefter tar du ett sandpapper och tar försiktigt bort alla överflödiga artefakter.
Till slut får du en reliefdekor med den tjocklek du vill ha. Tjockleken beror inte på stencilens tjocklek, utan på det lager du applicerat på den.

Återigen: varför du inte behöver en stencil som är lika tjock som den önskade reliefen.

  • Mycket tjocka stenciler är dyra och inte transportabla eftersom de inte kan rullas in i röret.
  • Det är omöjligt att erbjuda flera olika tjocklekar för alla kunders behov. Varje designer vill ha olika tjocklek på inredningen.
  • En för tjock stencil gör det inte möjligt att göra små detaljer i designen, eftersom gipset fastnar i kanterna på den tjocka plasten och inte blir kvar på väggen som det ska vara.
De stenciler som vi erbjuder saknar de angivna nackdelarna och gör det samtidigt möjligt att göra en relief av önskad tjocklek.
Råd om aerosollim: Det finns flera sorters spraylim som du kan använda för stencilering (vi säljer inte spraylim eftersom det är förbjudet att transportera). För det första måste det vara ett "tillfälligt" eller "repositionerbart" ord på burken. Sedan kan det vara ett lim för hemmabruk eller professionellt bruk. Professionellt lim är mycket bättre, men det säljs endast i stora burkar. Sprayer för hemmabruk kallas ofta för "stencillimspray" och säljs i små burkar. Nedan finns några exempel:
Du kan också läsa en mer detaljerad artikel om stencilering med gips här.


© 2006-2024 Utformning: Natali M.
Kodning: Aleks K.; Innehåll: Konsta A.